#FOODPORN - 5 COURSE MENU

27. května 2017 v 12:48 | DK |  Erasmus - Peniche

Před pár dni mi do schránky spadnul emali ze školy, že jsme prý zváni na univerzitní ambasadorský oběd. Vskutku, veliká událost se to chystala, a za sebe musím říct, že jsem byl velice mile překvapen.

Sraz jsme měli v jednu odpoledne v reprezentační části univerzity, kam se dostanou jen vzácné náštěvy. A protože my taková vzácná návštěva jsme, vedení usoudilo, že nám uspořádá tipický portugalský oběd.

Jako předkrm se podávala nakládaná ryba s mangem. Jaká ryba to byla si již bohužel nepamatuji, ale někdo snad říkal, že se jednalo o makrelu. Zde moc chuť soudit nemohu. Zdvořilostně jsme ochutnal, poté se mi orosilo čelo, zavřel jsem oči, a rychle sousto spolknul. Díky bohu, že jsem měl již sleničku bílého, jinak bych to asi těžce rozdýchal. Když jsem ale koukal po ostatních, talíře měli prázdné takže musím konstatovat že studený předkrm byl asi chutný. 8z10



Poté náslaedovala polévka. Polévka byla typická portugalská, prý ze zelí se špenáte, plátkem vepřové klobásy a krutonem. Díky hladu, který jsem měl, jsem do sebe polévku dostal jedna dvě. Co mě však překvapilo, byla opět její barva. Někdy začínám místní kuchyni podezřívat z toho, že zde mají veškerou potravu z které se polévky připravují v barvě béžovo zelené :D To však nemění nic na faktu, že byl talíř prázdný a polévka snědena. 8z10





Hlaní chod byl bomba. Ve tvořítku byl naskládán špenát. Na špenátu byla položená treska alias codfish alias bacalhau. A na vrchu byla krusta z kukuřučné stouhanky. Celý chod byl poplněn slanými opečenými bramborami. Bylo to skvělý. Jak chuťově, tak i vizuálně. Nevím, zdali mají nahříváky v kuchyních, pravdou však je, že když jsem jídlo dostal, nebylo již
horké ale polovlažné. To nic neměmní na tom, že bych jídlo zhodnotil 9/10





Druhý hlavní chod byl také tipicky portugalský. Podávala se zapečená rýže s kachním masem. Pro mě naprosto nová kombinace kachny a rýže která mě dosti překvapila. Foodstyling byl pecka. Co se chuťové stránky týká, nedalo se tomu nic říct, ani po kladné, ani po záporné stránce. 7/10




Na závěr byl dezert, jak už bývá v gastronomii zvykem. Podával je jablečný koláč s jogurtovým sorbetem a jahodovou omáčkou. Za mě osobněm s hlavním chodem nejlepší chod. Jogurtový sorbet byl naprosto geniální. Škoda že tam nemakám. Asi bych chodil tajně užírat. Koláč byl fajn avšak těsto bylo pěkný oříšek. Myslím, že už jste se uričtě setkali s těmi tuhými nízkými korpusy které po upečení ztrvdnou a ukrojit je dezertní vidličkou je asi stejně náročné, jako uříznou steak nesteakovým nožem. Nic to nemění na faktu, že bylo těsto skvělý. 10/10



K pití bylo možné na výběr bílé, červené, h2o, a pomerančový džus. Jak bílé, tak červené bylo dobré a skvěle tak doplňovalo všechny pokrmy, které se včera podávaly. Celkové hodnocení bych tak nechal na 9/10 díky skvělému výběru vín a hl. chodu s dezertem.



Co mě ale osobně překvapilo byl styl jakým se obsluhovalo. Jídlo podávaly vždy z levé strany, stejně tak jako jej sbírali. Při konstatovnání s italkým kamarádem jsem se dozvěděl, že u nich to chodí stejně tak. No jak se říká, jiný kraj, jiný mrav.

Více fotek zde : https://www.facebook.com/pg/estm.ipl/photos/?tab=albums
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama