Únor 2017

Karneval party

27. února 2017 v 21:01 | DK |  Erasmus - Peniche
Tak
Tak už
Tak už je
Tak už je to
Tak už je to tady
Tak už je to tady . . .


Karneval jak se patří . . . Ale pozor pěkně od začátku nebudeme přece předbíhat. . .

Ráno svítí slunce tzn. Rychlá vstávačka, rychle na zdejší tržiště, rychle koupit mořskou potvoru, rychle prohlédnout zdejší pevnost a věznici, rychle prozkoumat kostel, kde neznají zpovědnice ale mají je trochu jiné jak u nás, viz foto dole, rychle zpátky domů.

Rychle si tam ukuchtit to jsem si koupil, pomalu to sníst, protože to má kosti ale protože je to hlavně luxusní dlabanec, rychle do sebe poslat před karnevalem pár těch tequil a vínko, rychle si vzít kraťasy a rychle hurá na největší slávu ve městě.

Karnevalem tady žije každý. Starý mladý, tenký tlustý, ošklivý i krásní. Je to jejich hlavní svátek v tomto období a tak si ho chtěji všichni pořádně užít.

Průvod byl famozní, nikdy jsme nic takového neviděl a popravdě, neumím si představit jak to asi chodí v takovém Riu :O
Měli jsme štěstí že jsme nemuseli stát v davu dole ale měli jsme nejlepší místo na terase přímo nad hlavním průvodem. Viz foto. . .

Po průvodu jsme pokračovali k bratrům Italům kde jsme tak nějak zůstali na večeři kdy pro nás klucí dělali pravé Carbonáry a Pastu s lilkem.
Nikdy jsem neměl lepší pastu jak od nich . . . Jsou to mistři kuchyně :)

No a ta jejich večeře se tak nějak protáhla až do pozdních večerních hodin, kde se nás tam nakonec sešlo dvanáct a společně jsme popili a zahráli nějaké ty hry . . .

Za mě osobně zatím jeden z nejpovedenějších dnů . . .






Happy B-Day

27. února 2017 v 20:26 | DK |  Erasmus - Peniche
Sobota začala stejně jako třeba čtvrtek. Rozednilo se, lidé se začali probouzet, a tak nějak žít.

No a co my? My jsme si udělali na zkoušku krevety. Takový červená mořský potvory které jsme si koupily v obchoďáku. Pěkně je oloupali, vytáhli střívko přesně tak jak nás to na videu učil Roman Paulus, a na pánvi jen s citronem a máslem osmahli.

Nejlepší fůůůůůd evr, fakt že jo !
Přesně už víme co si budeme kupovat když si budeme chtít udělat radost.

Odpoledne jsme pak šli slavit narozky Anetky protože začínala něco tušit tak jsem tu její dvacet trojku oslavili pár dní předem. Bylo to fajnový a slezli jsme se i s kluky z Itošky.

Večer jsme se rozprchli každý do svých domovů a zas usínali každý ve své posteli ;)





HEŠTEG KANTÝNA

27. února 2017 v 20:07 | DK |  Erasmus - Peniche
Nový týden začíná. Věřím, že jsou všichni čtenáři velice nedočkaví, a tak se zase vracím ke klávesnici a jdu se popasovat s resty které se tedy přes víkend nakupily.
Jak ale víte, víkend je od toho, že se nedělá, takže jak by klasik řekl SORRYJAKO.

Pátek začal jako obvykle školou. Kupodivu začal tak, jak bych si nikdy nemyslel že začne, a to tím, že jsem se dostavil na hodinu, ve které jsem vlastně ani nemusel být, protože mě na ni pozval jeden místní fajnový učitel z Německa.
Druhou páteční hodinou kterou jsem se svými přáteli absolvoval byla něco něco aktivity . . .
No takže jsme se začali učit jak být správnými animátory, a jak zabavit lidi v určité věkové skupině. Poté jsme šli na oběd...

KANTÝNA

Co dodat. Asi jenom to, že mezi kantýnou českou a kantýnou portugalskou není zas až takový extra rozdíl. Možná jooo no . . .
V Portugalské kantýně máte za 2,9 E polévku s houskou, nutno dodat, že ze dvou pokusů nebyl ani jeden úspěšný. Dalším chodem jest hlavní jídlo, které je zpravidla maso nebo ryba nebo něco vegetariánského. V mém prvním případě zvítězila ryba s bramborem. Musím uznat, že ryba neměla chybu. Byla dělána na mátě což mě překvapilo. Vždy jsem si myslel, že máta má využití jen k mojitu a možná tak ke zdobení dezertů, ale byl jsem opět přesvědčen, že tomu může být i jinak ve výjimečných případech.
V druhém kole jsem dal přednost telecímu masu s brambory před rizetem s mořskými plody. Ok tak pojďme si to nazvat tak. jak to asi fakticky bylo. Lví blitky vs. rýžová gumovka. Myslím si, že více asi není potřeba rozepisovat.
Co se mi zde ale líbí je pult se saláty, kde si může student nabrat co hrdlo ráčí zeleniny. Rajče okurky a salát + si dochutit dle svých potřeb sůl, ocet, oregáno, oliváč. Toto musím tedy konstatovat, že rozhodně stojí za to . . . Mňam

Po obědě se odebíráme směrem do kavárny s naším milým profesorem a povídáme a debatujeme . . . Bohužel někteří neví kdy skončit, takže nám málem židle přirostly k prdelím. . . . Ufff fakt to bylo za minutu dvanáct.

Protože je pátek tak si s manželkou jdeme nakoupit na víkend a konec pracovního týdne se tráví v postelích.

English is no problem 4 me

23. února 2017 v 21:07 | DK |  Erasmus - Peniche
Helou juropijen pípl, aj em Daniel from Praga.
Maj frend Terezka, told mí, that wil bí gud to wrajt some artilk ebaut maj Port. juniverzity and about my engliš spíking hír, bikoz ši dont belív, thet aj now hau tu spík hír and that aj em lost.

So dýr Tereza, ju šud tu bí šur, that aj em spíking hír stil in engilš lengvič. With loukl pípl samtajms with hend and with legs but i now how. ;)
Samtajmz aj hev sam problem with enadr Erasmus students. Dej told to me:,,Danile, ju ár so tolkalejv, plís, bí kvajet for a fjů minits. Also jů ken sí thet i hev no problem vit spíking hír.

And if jů still daznt trast mí. Dis artikl is průf or evidenc thet aj em still hír. Hepy, not hangry, and stil pozitiv sinking.

End.

NO tak to by asi bylo o tom jak jsme tady na tom s ájinou. Přednášky jsou naprosto v pohodě, mluvení taky. Myslel jsem že to bude tedy horší ale očekávání bývá vždy horší.

Včera jsem konečně prvně vytáhnul své letní hadříky. Co to znamená? Že portugalský čučí jako puci když jde někdo v únoru 22/2 do školy v kraťasech a tričku když oni mají bundy, čepice a džíny.
I don´t know.
Ale říkám si, že 17°C není rozhodně na čapku a na šálu.
Omlouvám se ale ta ájina mi leze moc na mozek. Začínám se cítit jako cizinec. Finaly !!! Hurááááá

NO zpátky k věci jelikož toho tady mám rozděláno více. Např. překlad ryb z obchoďáku. Včerejšek teplo - - -
Návštěva Italů v jejich paláci a poté hurá na karetní večer k naší trojce. Naše trojka znamená domeček Terezky, Anetky a Vojťase. Tam jsme zapařili krávy a zloděje, vyřachli nějakou tu flašinkou of wine and wait for our friend Gabi from Italy. Jéj pardon už je to tu zase.


Dnešní den začala tak jak může začít blbej den. Venku vítr že psi mají co dělat a z racků se stávají stíhačky dosahující rychlosti něco kolem 150 m/s. Samozřejmě že první zaspání také na sebe nenechalo dlouho čekat a tak vyrážím směrem škola. Mezi rozlepením očí a vykročení, z domu mě dělí rovných 9 minut a 37 seKUND. Když dorazím ke škole kdy po cestě do sebe láduji American cookies s mlíkem, zjišťuji že my first lesson právě skončila a že můžu jít back to home.
Fakt supr. Tak se chvíli flákám ve škole kde potkávám Anetku a jdeme spolu na randíčko na útesy odkud zkoušíme první živé vysílání na Fb jelikož tam dosahuje signál školní wifiny...
Sooooo awesome
Po cestě ze školy nás vezou polští přátelé tak jsme s Anet v centru dříve. Dostávám v info centru giga mapu Portugalska tak mohu začít plánovat car trip.
JO a ještě jsme byli v místním poutním kostelíčku u školy. Tak abych nezapomněl. Nádhera. Fakt.

Poté rychlos pro Tequilos bo je mexikános týdenos v lokálos Lidlos kde je dobre nákupos pro chudos studentos. Cenos deset euros za flaškos. NO tak přecne nekup tos. K obědos Ivet vařilos rybos prstos se špenátos a batatos.
Co dodat?
Prostě skvělos žranicos v taktos blbos dnos.

Dnes jak jsem říkal překládačka ryb a dopisování blogových restů . . .

Večer v postelích a plánováním výletu po Portugalsku



Kinder Surprised in Portugal

22. února 2017 v 16:58 | DK |  Erasmus - Peniche
Překvapení číhá na každém rohu, a není divu že lidé stále objevují nové věci.

Nijak jinak na tom nejsem já.

CO vše se dá vlastně ještě poznat?

Je toho vážně spousta. Pokud by snad někoho zajímaly detajly, není nic jednoduššího, než napsat a dostanete odpověď šitou přímo na míru. Já ovšem detaily rozepisovat nehodlám, protože by to vše bylo na dlouho a nemá cenu to vše zmiňovat.

Každopádně:

* i vodka která má 40 % dokáže v Portugalských podmínkách mrznout na ledovou tříšť
* začátek párty v 23,00 nemusí striktně znamenat, že v tolik párty začne, a je úplně možné že začne až ve jednu ráno.
* v autoškole lze jezdit i v BMW
* kyselé okurčičky mají vytahovátko, která vám pomůže je nelovit bůh ví kde na dně skleničky
* ve škole si lze také nacvičit poplach požárního cvičení
* některé dnešní holky umí ještě celkem dobře vařit . . .
* polky, češky a brazilky jsou fáááááákt pěkný kočky
* do třetice všeho dobrého a tak třetí víno je přesně to která jsem celou dobu hledal
* i oběd v kantýně, závodce či si tomu říkejte může být dobrý luxusní a neví jaký ještě superlativ k tomu použít (vše za 2,9 E)
* party na útesech se Erasmáky je stejně prostě nejlepší věc
* Grants´s whisky je celkem pitelná
* nikdy se nevsázej s ženou. :/ Vždy má pravdu, a když nemá, platí pravidlo č.1
* západ slunce nemusí být excelentní i když není na obloze jediný mráček
* Portugalská vinárna není tou vinárnou co jsem zrovna hledal . . .
* I v dnešní době se dá sepsat celkem fine pohádka
* i učitelé mohou být skvělí lidé
* italsky na zdraví je Salut
* i ve škole se dá dělat selfie


Všechny tyto postřehy člověk nasbírá řadou let.

Já je nasbíral například během dne, úterý 22/2/2016




Start in 23:00 hod.

21. února 2017 v 2:22 | DK |  Erasmus - Peniche

Psali jste si o básničku, tak tedy přidávám další. ;)


Dnes začíná nový týden,
semestr tak startuje,
já jsme ovšem velmi zmýlen
jak zde škola funguje.

Zápis proběh celkem hladce,
problémy s ním nebyly,
nebylo to ovšem krátce,
v kanceláři hodinu jsme strávili.

Na útesech s Anetkou,
fotíme a kecáme
s Ivet, mojí manželkou,
na vítr si sedáme.

Vítr fouká velmi krutě,
rackům čechrá tak perutě.
Tento rým je od Anety,
jenž není příznivcem rulety.

Welcome semester je tady,
a my jsme všichni moc rádi.
že jsme místo sami našli,
z čeho jsem byl fakt na mašli.

Vodku na bytě jsme dali,
dva džusy jsme k tomu zvládli.
Po jedenáctce chceme přijít,
bo párty již měla začít.

Z času zde strach nikdo nemá,
proto smutním běda běda.
Lístky v kapse stále máme,
ty už asi neprodáme.

Tímto končí dnešní psaní,
přichází na mě už sra..
v budoucnu zas básně čekej,
a hlavně se nevztekej.

Jinak dnes nic extra zvláštního kromě školy, a večerní welcome semester party like karneval party. :D
Jen dotaz místních feláků na vinárnu a ,,ukradené brýle,, office asistentovi ve škole. ;) That´s all. . . .

Lyžování v Peniche

20. února 2017 v 0:06 | DK |  Erasmus - Peniche
Ne náhodou si beru s sebou zástěru.
Profesionán kuchta musí vědět v každé situaci co udělat. Né že bych byl kuchta pár exelánc, to né, ale moje kuchařské geny se začínají probouzet. Aneb, když studenti vaří, vždy se do dá žrát. Někdy jen ale jednou ! :D

Někdy se stane, že se rejže navaří. A pokud se nesní, tak logicky zbyde. No jo, jenže co s miskou rejže která je studená, a již se k ničemu nehodí?
Máme pro vás nápad. Vemte jednu sýrovou instantní polívku. Tu udělejte. Ohřejte rejži. Smíchejte dohromady.
Jak říkám, foodporn hadr :D

Dopolko vykošťování kuřata, nákup v Lidlu, poté příprava oběda.
Marinovaný filet z delfína s izraelským špenátem na česnekovém základu s francouzskou cibulkou doplněného o portugalský plátek citrónu.


No prostě luxus.



Odpoledne procházka s Ivet a kočkami z Polska okolo poloostrova k majáku a první ,,koupačka,, v Atlantiku. OK, tak jen smočení kotníků. Ale stejně. Byli jsme tam, a to se počítá.

Návštěva Dia a Gaa v jejich luxusním sídle a poté back to home. Po cestě notnost koupě otvíráku na víno u větví a pak již rychle do mrazáku.

Večer kuchtění kuřecího vývaru se zeleninou. - je doooost dobrej. Ne dobrej, je přímo luxusní !!!

Takže co se vaření týká, máme již dohodnuté prostřeno s Italy, a Poláky. Čekáme, kdo se další přihlásí. ;)




A pokud vám doteď nedošlo, proč se článek jmenuje Lyžování v Peniche tak nezoufejte, já sám to také nevím . . .

AUTOŠ-KOLA

19. února 2017 v 2:15 | DK |  Erasmus - Peniche
Slunce vychází,
racci řvou.
Dan v posteli se nachází,
brzy snad již oněmnou.

Ráno ránou začíná,
zimu již moc necítím,
to se bytná vacívá,
k snídani dnes vejce jím.

Průzkum tržnice je nutný
plus dokoupit nutnosti,
to je celkem tedy smutný,
nezbyde na radosti.

Chceš li dobré auto míti,
v autoškole při jízdě,
tak musíš v Peniche žíti,
a ne doma ve hnízdě.

Na vlny se jdeme projít,
deštíček nás pokropí
trávu netřeba již hnojit
to vška každej pochopí.

Vaříme si jako páni
děláme to s nadšením
k Italům jsme proto zváni
tak to vřele ocením.

Večer střet s Erasmáky
někteří jsou za slimáky
Na čas chodit není třeba
pro některé denní chleba.

Tak tu smolím těch pár veršů,
a protože už mě to nebaví tak na to se*u :D



Jsem drůbež?

18. února 2017 v 0:53 | DK

Ten pocit. Otevíráte oči a nevěříte tomu kde jste. Nevíte zdali se vám to zdá, nebo jestli je to realita. Natáhnete do sebe okolní vzduch který je všude kolem Vás.

Jo tak asi takhle by to nějak mohlo začínat. Příběh který člověku přepíše jeho dějiny.
Já se probouzím zimou. Říkáte si asi proč. Je to lehké. Hlavou se dotknu zdi která tvoří jedu ze čtyř mého obydlí, a v tu chvíli mám pocit, že mi umrzá i to co v té hlavě vlastně ani nemám.

Zima, kosa, kláda, klendra, nevím jak jinak se dá zimě ještě říkat, ale nemýt na sobě teplé chlupaté ponožky, termoprádlo, froté pyžámko, 3 ,,deky,, jeden spacák a jednu parodii na peřinu, asi byste si vážení čtenáři další článek nepřečetli.

Proto se hned ráno informuji na fb, zdali je tento jev běžný, a dozvídám se, že jest zcela normální, a to i ve Španělsku, a snad dokonce i na Novém Zélandu.
V lepších rodinách prý mají přímotopy. To ale rozhodně u nás neplatí :D

Po snídani které tvoří corn flakey s mlíkem a jogurtem se odebíráme na poznání dvou našich prvních kamarádů. Italů Dia a Gabiho. Vlastním jménem Qlaudio a Gabriele. Chlapíci s kterými trávíme dopoledne jsou perfektními společníky. A hlavně, dá se s nimi mluvit anglicky.

Po čase s nimi jdeme společně s naší grupou na nákup na společné grilování.
Po pár problémech s kartou vyrážíme k nám, uděláme výměnu hadrů a nákupů a vyrážíme směr druhý strana poloostrova Peniche.

Grilujeme, vaříme, krájíme, škrábeme, prostě jak by klasik řekl, GastroPorno jako prase. Chvilku dáváme šmejděníčko po jejich teplém království v porovnání s naším mrazákem, a přemýšlíme, kdo v naši skupině asi taktizuje, a nakonec v káře ohodnotí jedním či dvěma body protože chce přece vyhrát . . . .

Loupneme do sebe flašku Vodky, zapaříme Krávy a pak děláme věci, které by nikdo neměl vidět. Ještě že máme tak skvělou kamarádku Anetku která vše zaznamenává na videjko.

Cestou domů se s Ivet stavujeme ještě na baskatbalový zápas, kde hrají cca holky věku devátých tříd základní školy.
Co mě jedině mrzí je to, že atmosféru, kterou měly tyhle adolescentní puberťačky na jejich mači, jsme za celých 10 let mé volej kariéry neměli ani jednou, a nebýt pár věrných chuligánů našeho týmu zastupujících naše rodiče v podobě Kroupáků, Šembyho mámy a Pokyho staršího, neměli bychom tolik diváků ani za celý rok působení v první juniorské lize. :/ No neví, asi mají v Portugalsku početnější rodiny. Joooo určitě, tím to bude ! :D

V mrazáku se nic nemění jen možná to, že zde nikdo není. Podezírám pronajímatelku s dcerou z toho že již zmrzli nebo si rozdělali stan na pláži a sem se chodí jen vysprchovat. Přece jen teploty jsou zde asi srovnatelné, a přes den nemusí alespoň pořád vybíhat ven!

Končím už nevím co napsat. Pokud by měl někdo otázky tak ať se ozve.

Jo a pokud stále myslíte nad tím, proč se článek jmenuje Jsem důbež? Tak odpověď je lehká. Když jsme hráli čelovku tato otázka padla během hádání postavy (pokémon) a po flašce nás rozsekala víc, jak Jirka Babica svou sekanou.

Welcome!My house, your house . . .

16. února 2017 v 23:55 | DK
Máme dva druhy lidí.

První druh lidí když má sraz ve dvanáct, přijde za pět minut dvanáct.
Druhý typ lidí přijdou v půl jedné.

Jsme v Portugalsku. Co to znamená? Že jsme na jihu, a co znamená, když je člověk na jihu?
Že půl hodinka sem není žádný problém.

I tak se tedy stalo, že naší nové bytné 10x opakujeme, že přijedeme ve 13,20 na parkoviště aby si nás tam vyzvedla. A protože je bytná z Portugalska, nechala nás na přímém sluníčku nasávat vůni oceánu ne čtvrt, ne půl, ale rovnou celou hodninu navíc. :D
Jsem vážně rád, že má takto starost o naše zdraví a chtěla tak udělat něco pro něj k dobru. (asi měla svůj důvod)

S jejím tatínkem kterému bylo asi tolik, jak kdyby si hrál s kamenem mudrců jsme se dopravili před dům který se má ná pár měsíců stát naším novým domovem.

Dveře se otevírají. Vystupujeme do duhého patra domku kde se nám otevírá náš dový domov.

Vstupujem dovnitř. Chotba, obývací pokoj, jeden velký balkon, lodžije, spíž, kuchyně, pokojík pro Ivet, pokoj pro mě s privátní koupelnou a balkonem. To všechno jen za pár éček v porovnání s jinými nabídkami.

Chcete vidět fotky? Tak si napiště o heslo ;) Není nic jednoduššího . . . :P

http://tekken.rajce.idnes.cz/16_2_prilet_1._den/


Bye bye Praho !!!

16. února 2017 v 22:56 | DK |  Erasmus - Peniche
Už je to tady, už je to tady.

Píše se osmá hodina večerní. Dávám své zavazadla objemějších rozměrů, přesněji jeden hokejový vak těžký jak mokrej pytel cementu, a jedno příruční zavazadlo, které by mi záviděl každý kouzelník protože se v něm nachází tolik kusů oblečení že by z něj tyto kusy mohl tahat po celá dvě celovečení představení do kufru od auta bych byl již nachystán na to skvělé dobrodružství.

Ve 3,45 nabíráme Ivet což je moje nejbližší osoba pro budoucích pět měsíců, a jedeme směr Ruzyně.
Tam nás odbavují, schodou odkolností můj bývalý spoluhráč z volecu (jooo svět je malý) a my tak můžeme vyrazit vzhůru dobrodružství do teplých krajin.

Cesta letadlem probíhá bez komplikací, a let z Prahy do Lisabonu trvá 3,5 hodiny. Zdá se to k nevíře, ale je tomu tak, a pokud by někdo tuto vzdálenost chtěl stinout o hodinu rychleji, musel by využít jiného typu letadla než A 320 kterým Tap Portugal lítá obvykle.

Cestou na busové nádraží proklínáme naše extrémě těžká zavazadla, a snažíme si vehledávat každý ulehčovák v podobě eskalátorů, výtahů a t d. ....

Cesta z letiště přichází na cca 3,5 E a cesta do Peniche z Lisa je pro studenty za 7,7 E


Co se tak o cestě dá říct? Asi jen to, že pokud nechcete přijít o ruce ještě dříve než dorazíte do vaši cílové destinace, volte kufr na kolečkách.


24 hodin

15. února 2017 v 17:01 | DK |  PředODJEZDové období
Děti se těší na Ježíška, tatínkové na konec šestinedělí, senioři na důchod.
Dá se vlastně říct, že každý se na něco těší, i když to může být zcela rozdílná věc.

Já se takto těším, až se ráno odlepíme v 6,00 z Ruzyně ( jooo, sice je to Letiště Václava Havla, s tím paradoxem, že se prý nás ex-prezident bál létání ale Ruzyně je lepší název) resp. až dosedneme v Lisabonu na runway, a zas pod nohama ucítím pevnou zem.

Co bylo ale ještě potřeba před odjezdem udělat?

1) zrušit si Opencard. Protože si ji nabíjím na 10 měsíců až 2400,- Kč byla potřeba ji zrušit, což mě překvapilo, že zde tato možnost vůbec je, i když jsme se snažil na netu najít nějaké informace které jsme nenašel :D

2) změnit si tarif u operátora abych zbytečně nemusel platit za paušál, který bych v zahraničí nevyužil. Jak toto vyřešit? Možnosti jsou dvě. Buďto paušál přerušit (u T-Mobile) lze na 40 dnů s tím že se číslo zcela zablokuje a nedovolá se vám ani maminka, manželka, či nedej bůh tchýně, nebo převést tarif na twist což pro neznalé jest dobíjecí kredit. Zde se platí paušál za předčasné vypovězení smlouvy, takže asi záleží na době strávené v cizině, či na délce paušálu.
Já volil variantu nejjednodušší, jelikož mi bude smlouva procházet za měsíc, nebudu jí prodlužovat, a tak automaticky přejdu na Twist.

3) ofotit veškéré doklady pro případ ztráty, či krádeže v zahraničí. (doporučovali to ve všech kapesních cestovatelích i na FB stránkách tak na tom asi bude něco pravdy . . .

4) ŽRÁDLO ! bez jídla ani ránu. Takže hurá pro věci do toastů a začít dělat chálku s sebou.

5) za poslední KOŘENÍ pro kamarády kteří již okupují, protože je prý jaksi nedostatkovým zbožím

zdá se že věci jsou jak š tak š po kupě, tak již nezbývá než čekat a posouvat čas na hodinách k 16/2/2017 6.00 am . . .

filmeditor horror time evil dead clock

- 10°C, že i tučňák bere svetr ?

11. února 2017 v 21:48 | DK |  Erasmus - Peniche


Podnebíje na severu a západě mírné oceánské, na jihu subtropické středomořské (suché horké léto a mírná vlhká zima). Průměrná červencová teplota se pohybuje od 20 °C do 24 °C a lednovámezi 9 °C až 12 °C.

Zdroj Wiki říká, že by zde jinak mělo být teplo.
Co již ale Wiki neříká je fakt, že zde zapomněli do všech respektivě většiny obytných domů nainstalovat topení, či jakýkoliv jiný zdroj tepla. Ohniště či krby nevyjímaje.
Proto se tak student těšící se na letní semestr v subropickém středomořském podnebí nemůže divit situaci, že usínat bude ve 14°C a ze sprchy bude muset odlamovat kapky zmrzlé vody, které nadále bude nutné rozmrazit na tekuté skupenství, pokud tedy vůbec bude v čem . . .

Jedinou otázkou tak zbývá, zdali by nebylo výhodnější si pořídit stan, zakempit se na pláži a ohřát se alespoň u táboráku při pozorování zapadajícího slunce v dáli . . .

#bepositive #keepwarm #2bottlesgoodRUM


Éčka sem !!!

9. února 2017 v 1:03 | DK |  PředODJEZDové období
Je to tady, začínáme odpočítávat poslední dny našeho pobytu v Čechách, a myšlenkami pomalu začínáme být v letadle na západním pobřeží Portugalska u oceánu.

K tomu, abychom mohli s klidem odejet nám již zbývá poslední věc.

PRACHY, LOVE, MONEY, ÉČKA, ŠKVÁRA, CASH

říkejte si tomu jak chcete. Na čem se určitě shodneme je fakt, že bez nich je člověk celkem nahraný.

Původní informace, které jsme ve škole dostali byly ty, že se máme domluvit na ekonomickém odd. kdy si přijdeme vyzvednout peníze, a že by bylo v celku dobré, kdybychom se tam dostavili všichni společně.
Pokusili jsme se všichni sladit naše diáře a v předstihu jsme nahlásili, že se dostavíme v pondělí 6/2/2017.
5 dní před odletem některých z nás.
V průběhu dnů jsme se dozvěděli, že vedoucí ekonomického oddělení zapomněla vytvořit v bance podpisové právo, a tak peníze v pondělí vydány nebudou, ale budou již k vydání ve středu odpoledne.

Některým se tak docela zkomplikoval plán ovšem nemohli udělat nic.

K našemu překvapení jsme dostali informace, že ani ve středu nebude možné peníze vyzvednout, a že si pro ně máme přijít ve čtvrtek 9/2/2017.

Je pravdou že někteří si svou část peněz vystáli ještě ve středu v pozdních odpoledních hodinách, protože to bylo pro ně velice urgentní, avšak hlavní výdejní den bude dnes, ve čt.

Co z celé storry vyplývá?
Asi ten fakt, že nás ve škole snaží vést k dochvilnosti, preciznosti, k profesionalitě, ale pokud se člověk podívá do reálného prostředí, zjistí že veškeré tyto vštěpované zásady jsou klišé, a platí jaksi značný opak...

Zamýšlím se tak nad tím, zdali by nebylo lepší se zaměřit na výuku jiných vlastností . . . .

A ještě jedno zamyšlení,

vždy jsme byl veden k tomu, ať už rodiči, trenéry, učiteli či vedoucími na táboře, že pokud něco pokazím, měl bych se za to omluvit.
Jak tak ale koukám, slovo Promiňtě, Omlouváme se, S prominutím jaksi vypadlo ze slovníku českého pravopisu pravděpodobně.

Odchod učitele z VŠ ?

9. února 2017 v 0:41 | DK |  Ostatní čtení

Nedá mi to se k tomuto statusu nevyjádřit, ikdyž to stejně nebude mít takový dosah jako kdybych příspěvek sdílel do komentářů, ale to nikomu nevadí.
Druhým důvodem proč tento článek píšu je fakt, že si zabydluji nový cestovní NTB tak je potřeba ozkoušet jak se na této klávenici bude odbře ťukat.

Pro nezaujaté lidi bych jen shrnul pár faktů. Ing. Zjevík byl náš učitel kterého jsme měli letos (tedy jen nekěteří z nás) na cvičení z Perosonálního managementu. Po škole se svým parťákem prý založil luxusní CK ze které mu pravděpodobně plynou příjmy a tak se v době svého volna rozhol učit u nás na škole.

Jeho výuka byla velice zvláštní. Se studenty si rád povídal, komunikoval a někdy zabíhal i do témat které se oblasti personálního managementu zrovna netýkaly.
Spolužáci za mnou chodili, a říkali mi, jestli je s tím možné něco udělat. Že si neplatí rozhodně peníze za to, aby si s nimi učitel povídal, a diktoval jim zápisky jako na ZŠ. A že to je katastrofa a tragédie, a kde si co si . . .
Můj názor byl vcelku podobný avšak jak se řídím, nehas co tě nepálí, pustil jsme to jedním uchem tam, druhým ven.

Pokud mám Ing. Z. hodnotit po osobní stránce, byl to velice dobrý a milý člověk. Upřímný, férový, a popravdě řečeno, je škoda, že takových lidí není na světě více. Přece jenom by to tady pak bylo o něčem lepší. A byl dokonalým příkladem toho, že není možné házet lidi do jednoho stejného pytle pokud např. srovnám povahu a přístup ke studentům s jinými vyučujicími.

CO mě ale dostává je fakt, že se pod příspěvkem vyjadřují lidi, kteří právě oni si stěžovali na jeho přístup v hodinách výuky, kteří poukazovali na to, že takto by učiltel na VŠ neměl vypadat a kteří mi i párkrát radily abych to řešil s výše postavenými ve škole.
Druhým faktem jest to, že nikdo nemá informace z druhé strany. Takže dopátrat se a věřit tomu, co vlastně byla či nebyla pravda je též dosti náročné. Nemluvě o tom, že se velice těším na onu zmiňovanou petici. Ze svých zkušeností s peticemi vím, že na Internetu je každý hrdinou ale pokud si má za něčím stát v reálném životě, již takový hrdina není.

Co tedy má být cílem tohoto článku?
Asi zamyšlení se nad tím, proč jednou lidé křičí a nadávají na někoho, jehož kroky se jim nelíbí, a v zápětí se bouří faktu, o kterém vědí půlku a dokážou otočit svůj názor o 360° .